kejsi

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Viete povedať NIE?

Nikto nemá rád príkazy, nariadenia, či úpenlivé prosby. V práci, v láske, ani v priateľstve. Ale len málokto sa im dokáže postaviť čelom, rázne ich odmietnuť a povedať NIE. Bez toho, aby sa na niekoho osočil, urazil ho, alebo vyzeral ako bezcharakterný drzáň bez štipky slušného správania.
Nepreceňujte sa
Stalo sa vám, že vás priatelia prehovárali na skvelú párty, pričom ste absolútne nemali náladu sa jej zúčastniť? Nástojčivým prosbám a prehováraniu ste nedokázali odolávať dlho a nakoniec ste rezignovane súhlasili, aj keď ste túžili ostať doma v teplej posteli.
  
Alebo vám šéf pridelil pracovnú úlohu, na ktorej splnenie ste pri návale iných pracovných povinností vôbec nemali čas. Miesto toho, aby ste šéfovi slušne vysvetlili, že pri momentálnej pracovnej vyťaženosti nebudete môcť ďalšiu úlohu splniť na sto percent, radšej ste nasledujúce týždne „zopár hodín“ nadčasovali, len aby ste mu vyhoveli. 

Obetný baránok
Ak v každej situácii ustupujete a obetavo robíte všetko o čo vás požiadajú, aj keď vám je to proti srsti, nesťažujte sa, že vás nikto nerešpektuje. Kto raz získa nálepku „obetného baránka“, len ťažko sa jej zbaví. Nemusíte sa silou mocou snažiť vyhovieť každému, ak sami nechcete. Stačí zaradiť do svojho slovníka slovíčko „nie“ a častejšie používať záporné odpovede ako nechcem, nemôžem a nemusím.  

Za vlastný názor vás neupália na hranici
Bojíte sa povedať to, čo si skutočne myslíte? Nie je dôvod. Za váš názor vás neupália, maximálne sa s ním nezhodnú.

Okrem nároku na vlastný názor nemusíte nikomu vysvetľovať pohnútky svojho konania, ani poskytovať výhovorky, či ospravedlnenia za svoje činy. Neskladajte iným účty a nepripravujte si argumenty na obhájenie svojich rozhodnutí.

Dosť bolo pasivity!
Kto sa v konfliktných situáciách správa pasívne, ťažko vzbudí v iných rešpekt a úctu. Len ľudia so zdravým sebavedomím sú imúnny voči možnej manipulácii a nemusia znášať negatívne následky a frustráciu, ktoré so sebou nízka schopnosť sebapresadenia prináša.

Povinné kurzy asertivity
Ak napriek veľkému úsiliu nedokážete ľuďom povedať jasné „nie“, mali by ste si niečo prečítať o asertivite. Asertivita je návod, ako primerane prezentovať vlastné názory a požiadavky bez zbytočnej agresie a ponižovania iných. Naučiť sa asertivite znamená slušným spôsobom vyjadriť vlastnú vôlu a pristupovať k riešeniu problémov s istotou a zdravým sebavedomím, ktoré vám zabezpečia lepší pocit v pracovnom i súkromnom živote.

Somarinky | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014