kejsi

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Chudnite s cestovinami

Priznajme si to otvorene, cestoviny patria medzi najobľúbenejšie jedlá na celom svete. Môžu mať nekonečne veľa podôb a bohužiaľ, získali negatívnu povesť ako jedlo, ktoré neprispieva k štíhlej línii. To však v skutočnosti nie je pravda, a tak môžete aj za pomoci cestovín zhodiť niekoľko kíl navyše, ktoré vás doteraz trápili.
Výhodou cestovín je to, že sa jednoducho skladujú, sú trvanlivé, ich príprava nie je náročná, navyše je veľmi rýchla a možno ich pripraviť na tisíc spôsobov. A viete prečo ich vlastne tak milujeme? Vďaka nim sa v tele uvoľňujú endorfíny – hormóny šťastia.


Z cestovín nemusíte priberať
Nenechajte sa oklamať, že z cestovín sa priberá. Nie je to pravda. Zo samotných cestovín nepriberiete (ak sú v rozumných dávkach), ľudia totiž priberajú z omáčok a príloh, ktoré si ku cestovinám dávajú. Takže zabudnite na nudné špagety so syrovou omáčkou zo sáčku, alebo so záplavou kečupu a horou syra. Dá sa to aj inak, a napriek tomu chutne.

Predovšetkým treba pri príprave myslieť na rôzne skryté riziká. Napríklad tak obľúbený kečup je dosladzovaný a v skutočnosti obsahuje mnoho cukru, keďže však nie zvyčajne až taký sladký, len málokto si uvedomí, koľko zbytočných kalórií prijal. Rovnako to platí aj o množstve syra, ktorý si podaktorí pridávajú na každú cestovinu. Ak je omáčka či príloha pripravená chutne, netreba ju „vylepšovať“ ešte syrom či kečupom. Riaďte sa tým aj pri vymýšľaní vlastných, chutných receptov, veď zo všetkého najjednoduchšie je variť zo surovín, ktoré má človek po ruke.

Zelenina a bylinky
Keďže vrcholí sezóna zeleniny, je najvhodnejší čas na prípravu rôznorodých receptov z cukín, baklažánov, rajčín a čerstvých byliniek. Bylinky sú nielen dôležitým, chutným a zdravým dochucovadlom, ale napomáhajú aj vášmu tráveniu, preto ak máte možnosť, vždy ich pri varení použite.

Výhodu cestovín je to, že obsahujú veľké množstvo cennej vlákniny. Telo totiž túto látku trávi pomaly a cestoviny nás zasýtia na dlhší čas. Ak zároveň niekoľko veľkých porcií nahradíme viacerými menšími, uľahčíme tráveniu a vyhneme sa návalom neočakávaného hladu. Pri cestovinovej diéte sa preto oplatí pridržiavať zlatého pravidla - jesť s mierou. 

Fantázia a ten správny „základ“
Prílohy k cestovine pripravujte na olivovom oleji. Pre tých čo sa kombinácie cestoviny a rajčín nevedia vzdať, máme dobrú správu. Táto kombinácia je veľmi zdravá, musíte však použiť zrelé rajčiny, ktoré budú základom pre tieto chutné omáčky, kečup ani kupované pretlaky nepotrebujete.

Celé rajčiny treba chvíľu povariť vo vrelej vode, potom z nich stiahnete šupku a pokrájajte na menšie kúsky. Na troche olivového oleja opražte cibuľku, pridajte rajčiny, cesnak, čerstvú bazalku, čierne korenie a štipku soli. Toto je základ pre rajčinové prílohy, do ktorých môžete pridávať zeleninu podľa svojho výberu, pokrájanú na kocky, alebo menšie kúsky. Výber je pestrý – od cukín, cez tekvicu, baklažány, až po mrkvu, pór, papriku či listovú zeleninu. Exotickejšie pôsobia napríklad listy mangoldu, čakanka či šťaveľ.

Vždy inak, vždy chutne
Aby príloha k cestovine nebola vždy len rajčinová, môžete pripraviť omáčku len z podusených baklažánov, z fenyklu alebo na stredomorský spôsob s olivami. Pre tých čo milujú syr je tu tiež alternatíva – skúste cestovinu s cottage cheesom, bylinkami a čerstvou zeleninou.

Cestovinová diéta nie je určená pre tých, čo sa snažia zbaviť veľkého množstva kilogramov v čo najkratšom čase. Je to skôr iný spôsob prípravy cestovín pre tých, ktorí si ich radi doprajú častejšie, avšak bez toho, aby zbytočne priberali. Takže s fantáziou a chuťou do toho

Somarinky | stály odkaz

Komentáre

  1. spagetti
    V Taliansku som jedol cestoviny na obed i na veceru a veru odisiel som tazsi. Na mna to asi nezabralo. :-))))
    publikované: 22.08.2006 16:37:26 | autor: matko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014