kejsi

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pomsta je sladká

Z pohľadu sociológov je pomsta prirodzenou ľudskou vlastnosťou, ktorá za normálnych podmienok upevňuje súdržnosť skupiny. Možno vo vojnových sporoch medzi krajinami alebo národmi. V kontexte s láskou a zraneným egom odvrhnutej osoby platia úplne iné sily. Vyrovnávanie si účtov je prejavom slabosti, ale aj potešením.
 
Oko za oko, zub za zub
Alebo ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva. Hoci sa hovorí o pomste ako o nepeknej vlastnosti, položte si ruku na srdce! Nemali ste niekedy chuť na odvetu? Pre ľudskú povahu je prirodzené, že z času na čas podľahne túžbe vrátiť úder späť.

Nehanbite sa za to, čo cítite. Pomsta je obvykle pudová, inštinktívna a hoci máte do najmenších podrobností prepracovaný plán, pomstiteľ málokedy rozmýšľa rozumom.

Dôvod sa vždy nájde
Vnútorné pocity a pohnútky nezodpovedajú vždy aj realite. Na začiatku stačí iskra, jediná myšlienka, aby nás pobúrila, strápnila alebo osočila. Neopodstatnená žiarlivosť môže ovplyvniť konanie a vyvolať v nás pocit frustrácie a menejcennosti.

Pomstiteľ sa uisťuje vo svojej pravde, zaslepený nenávisťou pripravuje zlomyseľný plán a v duchu sa teší na výsledok. Samotné plánovanie ho robí šťastným. Naliehavosť myšlienok sa stupňuje a túžba po odplate vrcholí.

Pomsta bolí
Čudovali by ste sa koľko akčných plánov už zlyhalo. Dôvodom nemusí byť autorova neschopnosť. Skôr ako stihne uskutočniť protiútok, hlava vychladne a on stratí motiváciu.  Všetko tak zostane len pri veľkých slovách a prázdnych skutkoch.

Príčinou môže byť nadmerná fyzická vyčerpanosť, alebo sa jeho nazbierané napätie odfiltruje pri inej aktivite. Nie je pravidlom, že priamy útok na adresáta uspokojí očakávania vykonávateľa pomsty . Pýtate sa prečo?

Poznáte nemecké príslovie, pomsta je sladká, ale človek si ňou často pokazí žalúdok?

Somarinky | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014