Ananás má naozaj veľmi špecifickú chuť. V receptoch býva nielen súčasťou chutných dezertov, ale často sa používa aj pri príprave mäsových jedál. Nie je to žiadny výstrelok. Toto ovocie totiž obsahuje špecifické látky, ktoré uľahčujú trávenie mäsa.
Nie je to však jediným pozitívom. Čerstvý ananás obsahuje minerály, stopové prvky, vitamín C, B12, E, ako aj enzýmy, ktoré pomáhajú odbúravať tuky a súčasne zabraňuje ich ukladaniu. Je tiež bohatým zdrojom vlákniny, zvyšuje hladinu bielkovín a odvodňuje. Práve pre tieto vlastnosti býva obľúbenou súčasťou jedálnička aj pri redukčnej diéte. V tomto prípade treba mať na pamäti, že je potrebné konzumovať ananás čerstvý, nie jeho konzervovanú podobu, do ktorej býva pridaný cukor.
Okrem chudnutia sa ananás odporúča tiež pri poruchách trávenia, črevných problémoch či pri hnačkách. Jeho šťava dokonca urýchľuje hojenie povrchových rán a je účinná tiež pri boji proti stareckým škvrnám. V oblasti svojho pôvodu je dokonca považovaný za afrodiziakum.
Komentáre