kejsi

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Podľa čoho si vyberáte partnera?

Veda dokáže vysvetliť i javy, o ktorých si myslíme, že sú nevysvetliteľné. Odpovedá dokonca aj na obľúbenú rečnícku otázku: „Ako som si s tebou len mohla niečo začať?!“
Rodina ako hlavný faktor
Výchova a rebríček priorít a hodnôt, na ktoré rodina kladie dôraz, sa ukázali ako najpodstatnejší faktor pri neskoršom výbere partnera. Preto sa takmer vždy stane, že partnera si vyberáme „zo svojich kruhov“. Nakoniec, i staré známe príslovie „vrana k vrane sadá, rovný rovného si hľadá“, hovorí za všetko.

Vedecké hypotézy
Existujú dve hlavné hypotézy, ktoré sa týkajú výberu partnera pre život. Prvá hypotéza je známa ako homogamná a druhá ako heterogamná. Prvá hovorí o tom, že si človek hľadá svojho partnera podľa podobnosti v oblastiach ako pôvod, vek, sociálny status, vzdelanie, finančná situácia a pod.

Heterogamná hypotéza naopak tvrdí, že si hľadáme partnera na základe odlišnosti a tým sledujeme akési vzájomné dopĺňanie sa. Ide o situáciu, keď sa protiklady priťahujú.

Vplyv okolia
Pomerne silný je tiež vplyv okolia a len na všetko odhodlaná osobnosť dokáže byť vo vzťahu s človekom, ktorého jej okolie odmieta. Vyžaduje si to totižto obrovské presvedčenie o správnosti svojho konania. A i to najpevnejšie presvedčenie sa po čase oslabí. Riešením by snáď bolo odsťahovať sa niekam na samotu a žiť si svoje vlastné šťastie. Otázkou však je: naozaj by to fungovalo?

Máme to v génoch?
Hlavným cieľom biologického výberu partnera je potreba reprodukcie a podvedomé zabezpečenie čo najlepšieho „materiálu“. Dôležitými indikátormi pritom môže byť napríklad pokožka, vlasy, farba očí alebo výška.

Vedci Univerzity vo Wroclawe dokonca dospeli ku konkrétnej formulke, prostredníctvom ktorej sa dá vypočítať výška partnera, ktorého si žena podvedome hľadá. Výška muža vydelená výškou ženy musí dať výsledok 1,09. Podľa toho napríklad 177 cm vysoká žena hľadá muža vysokého 188 cm. Takmer dokonalým párom má byť Victoria a David Beckham s pomerom výšok 1:1,07.

Ak ste si toho svojho ideálneho muža už našli, ostáva vám už len spoľahnúť sa na to, že to za vás príroda zariadila dobre. A ak nie, aspoň sa budete mať na koho vyhovoriť.

Somarinky | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014