kejsi

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Starostlivosť o vlasy – pravda a lož

1. Príliš časté umývanie vlasov spôsobuje vypadávanie/vysúšanie vlasov.

NIE JE PRAVDA: Časté umývanie vlasom neublíži. Umývaj si ich ako často chceš, aj keď odporúčané je trikrát týždenne. Šampón vhodný pre tvoj typ a štruktúru vlasov naopak dodá vlasom vlhkosť, objem a krásu.


2. Viac šampónu = čistejšie vlasy.
NIE JE PRAVDA: Neplytvaj svojím šampónom! Na dlhé vlasy obyčajne stačí troška šampónu o

veľkosti mince. Veľmi dlhé vlasy Môžu potrebovať o niečo viac.


3. Kondicionér pomáha zaceliť rozčrepené končeky.

NIE JE PRAVDA: Žiaden kondicionér nevie „spraviť“ poškodené vlasy. Môže ale uhladiť vrchnú vrstvu vlasu, vďaka čomu môžu vlasy vyzerať lepšie. Dobrý kondicionér môže tiež v prvom rade zabraňovať poškodení vlasov.


5. Spanie s mokrými vlasmi spôsobuje pleseň na vlasovej pokožke.

NIE JE PRAVDA: Choroby ani plesne vlasovej pokožky nie je možné dostať v dôsledku spaní s mokrými vlasmi. Infekcia vlasovej pokožky je vyvolaná predchádzajúcim kontaktom s nakazeným zdrojom: ľuďmi, nástroji starostlivosti o vlasy, ktoré sa dostali do styku s infikovanými vlasmi, alebo zvieratami. Mykóza pokožky na hlave napadá hlavne deti, ktorých imunitný systém ich robí náchylnejšie ku kožným infekciám.


6. Požičiavanie hrebeňov a kief môže šíriť onemocnení vlasové pokožky.
PRAVDA: Vši a ďalší cudzopasníci sa môžu preniesť z jedinej hlavy na druhú v dôsledku požičiavaní hrebeňov, kief a ďalších pomôcok pre starostlivosť o vlasy.

 



7. Po strihaní vlasy rýchlejšie rastú a/alebo zhustnú.

NIE JE PRAVDA: Tato častá mylná predstava je podložená skutočnosťou, že vlasy sú u korienkov hustejšie ako u končekov, takže kratšie vlasy vyzerajú na prvý pohľad hustejšie. Strihanie vlasov nemá žiaden vplyv na ich biologicky určenú rýchlosť rastu alebo celkovú štruktúru. Tenké, ochabnuté ani jemné vlasy po ostrihaní nikdy nezhustnú. Zvýšte opticky objem svojich vlasov používaním vlasových prípravkov pre zvýšenie objemu, experimentujte so strihom alebo tvarovací trvalou nebo farbami.


8. Farbenie spôsobuje plešivosť.

NIE JE PRAVDA: Väčšina výrobkov pre farbenie vlasov obsahuje chemické látky, ktoré môžu pri nesprávnom použití tvoje vlasy vážne poškodiť, ale nespôsobí plešivosť.


9. Profesionálne výrobky sú rovnaké ako výrobky kúpené v drogérii.

NIE JE PRAVDA: Aj keď existujú výnimky, profesionálne výrobky používané kaderníkmi zvyčajne obsahujú kvalitnejšie, drahšie zložky, ktoré sú navrhnuté tak, aby sústavne zaručovali intenzívnejšie čistiace a zvlhčovacie účinky. Značky predávané v drogérii tieto kvalitné zložky obsiahnuté v profesionálnych výrobkoch väčšinou neobsahujú. Ak máš pochybnosti, prečítaj si etiketu na obale.


10. Dlhé vystavenie slnečným paprskom podporuje plešivenie.

NIE JE PRAVDA: Vaše vlasy fungujú ako štít proti slnku. K plešiveniu dochádza na úrovni vlasových vačkov, takže aby slnko spôsobilo poškodenie, muselo by pre až do tejto hĺbky.


11. Výživa súvisí so stavom vlasov.

PRAVDA: je dôležité správne jesť, aby si bola celkovo zdravá. Ale nebolo prekázané, že by nejaká jednotlivá potravina zlepšovala alebo zhoršovala kvalitu vlasov.


Rôzne | stály odkaz

Komentáre

  1. :)
    veľa zaleží od dobreho sampona :)
    publikované: 01.06.2010 10:36:59 | autor: Liliana (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Vlasy a péče o ně
    Děkuji za takový článek a za vyvracení tolika mýtů kolem péče o vlasy. Je důležité si hledat skutečně kvalitní informace a ty jsem tady já konkrétně našla :) Jinak kdyby někoho ještě zajímalo, jak zabránit vypadávání vlasů, což je i tady dost zmiňovaná věc, taky tady https://www.vlasove-transplantace.cz/jak-zabranit-vypadavani-vlasu/ jsou o tom také hodně dobré informace.
    publikované: 02.07.2021 10:11:33 | autor: Marcela (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014