kejsi

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Oplatí sa zachraňovať váš vzťah?

Ako sa vyvíja váš aktuálny vzťah? Je to dokonalá idylka, alebo občas predsa len niečo zaškrípe, a vo vás sa vtedy ozve ten nepríjemný červík pochybnosti, ktorý nemilosrdne vŕta vo vašej hlave a kladie tú nepríjemnú otázku, či má váš vzťah budúcnosť? Túžba mať niekoho po boku, nebyť sám a mať aspoň občas pocit, že nás niekto miluje, je často krát silnejšia než zdravý rozum, ktorý by nám na rovinu povedal, že už nemáte čo zachraňovať a „zliepať“.
Áno, každý vzťah sa vyvíja a žiadny z partnerov nesmie zaspať na vavrínoch, ale neustále na sebe i svojich vzťahoch pracovať. Existujú ale isté hranice, ktoré môžete s partnerom prekročiť, a vtedy už niet návratu. Vidia to azda všetci vaši známy, ale vy nie. Nie všetky vzťahy sa oplatí po kríze, či krízach, zachraňovať, nie každá láska je tá „pravá a na veky“.

Pochybnosti?
I keď pochybnosti sú ľudské, zdravé a často krát na mieste, ak sa vynárajú pričasto, sú jednoznačný  znamením, že niečo skutočne nie je v poriadku. Keď prídu pochybnosti o vzťahu, mali by ste si spraviť menšiu analýzu, aby ste zistili, či dávať svojej „láske“ šancu, alebo bude lepšie začať odznova.

Dôležité je zistiť, na čom ste svoj vzťah postavili. Len vzťah s dobrými  a zdravými základmi môže vydržať to „všetko dobré i zlé“, čo vás v priebehu času nevyhnutne postretne. Ak je idylkou v časoch dobrých a peklom, keď sa „darí menej“, spravili ste niekde chybu. S partnerom si máte byť i v ťažkých časoch oporami – vy jemu a on vám. Snaha len jednej strany nestačí.

Máte oporu?
Dobrý a trvácny vzťah nie je len o sexe, ale hlavne o priateľstve a vzájomnej opore. Je však prirodzené, že by ste si mali vyhovovať aj po sexuálnej stránke. Tu treba vždy zvážiť, či prípadné „posteľné“ problémy vychádzajú z neskúsenosti a nedostatku praxe, alebo sú zapríčinené neochotou a nedostatkom empatie.

Zaujímajte sa o seba. Ľudia sa časom menia, a môže sa vám stať, že jedného dňa človeka po svojom boku vôbec nespoznáte. Po viacerých rokoch spolužitia to už dávno nemusí byť ten rocker, ktorý bez svojej „dennej dávky“ hudby nemohol prežiť. To, že sa meníme je prirodzené, je to vývoj, ktorý sa nedá (a nesmie) zastavovať. Dôležité je, aby žili spolu a nie len vedľa seba. Len neustálym záujmom jeden o druhého sa neodcudzíte.

Cítite sa spolu príjemne?
Máte radosť zo vzájomnej prítomnosti? Je to veľmi dôležité, pretože kto by chcel žiť po boku s niekým, kto mu nepríjemný? Rovnako by ste pred sebou nemali pestovať žiadne tajnosti. Prirodzene, nie je možné deliť sa s partnerom doslova o každú myšlienku, avšak čím viac tajností medzi sebou máte, tým viac nedorozumení môžete medzi sebou „vyprodukovať“.

Keď vás trápia pochybnosti o vašom vzťahu, spravte si také malé partnerské upratovanie. Nemusí to byť ľahké, a dokonca môže tento proces trvať pomerne dlhú dobu, keď sa však dopracujete k nejakému konkrétnemu výsledku, spravte rozhodnutie, ktorého sa skutočne budete aj držať, inak je zbytočné sa vôbec nad tým trápiť.

Somarinky | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014