Pripraví pokožku na účinky slnečného žiarenia. Je vhodné začať s užívaním betakaroténu 28 dní pred plánovanou dovolenkou a opaľovaním. Vhodné je užívať 1 - 2 kapsuly denne. Docieliš tak pekné a dlhšie trvajúce opálenie.
2) Ochranný zinok
Podporuje hojenie kože a je dôležitý pre správny účinok betakaroténu. Veľa zinku je v dyňových semienkach a v morských potvorkách a rybách.
3) Vitamín E
Pomáha chrániť organizmus a má protialergénny účinok. Jeho najlepšími prírodnými zdrojmi sú kukurica, vajcia, maslo, syry, hrach, fazuľa, obilné klíčky, avokádo, melón, kukuričný olej, olej z obilných klíčkov a sójový olej.
4) Zelený čaj
Vedci objavili, že pitie zeleného čaju pôsobí antioxidačne a má ochranný účinok pri opaľovaní!
5) Výber opaľovacieho prípravku
Pri výbere opaľovacieho prípravku rozhoduje, ako ho znášaš, a kožný fototyp. Tých je šesť: prvé štyri majú ľudia svetlej pleti od takmer bielej pehavej, ktorá sa vždy spáli, až po tmavú, ľahko hnednúcu bez spálenia. U nás je najbežnejší stred – fototyp 2 a 3.
6) Kedy je opaľovanie najviac bezpečné?
Najmenej škodlivé sú vraj lúče pred deviatou ráno alebo po piatej poobede. Najintenzívnejšie pôsobí škodlivé žiarenie medzi 11. a 15. hodinou.
7) Pozor na spálený nos a uši
Prsia, výstrih, chrbát, uši, nos, líca, čelo a priehlavky na nohách patria k najnáchylnejším miestam k bolestivému spáleniu. Niekedy si možno "spáliš" aj pery – vznikajú opary a prasklinky, používaj ochranný balzam. Je dôležité chrániť aj vlasy a hlavne oči slnečnými okuliarmi.
8) Kedy sa natrieť krémom?
15 – 30 minút pred opaľovaním. Znovu to zopakuj každé dve hodiny a potom ešte vždy po kúpaní.
9) Ako si opálenie čo najdlhšie udržať?
Jedz tabletky betakaroténu a mrkvu. Betakarotén pomôže pokožke odolať slnečnému žiareniu. Nespáliš sa a rýchlejšie sa opáliš. Keď budeš jesť betakarotén alebo mrkvu pravidelne, mierne stmavneš aj bez opaľovania! :-)
10) Staré opaľovacie prípravky vyhoď!
Neriskuj a radšej ich hoď do koša. Prípravky cestovali z tepla do chladna a vplyvom striedavých teplôt stratili ochranné schopnosti. A navyše zmenili farbu a konzistenciu. Radšej si kúp čerstvé. Tie tohtoročné sú navyše zas o kúsok vychytenejšie! :-)
Komentáre