kejsi

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako povedať, že sa chcem rozísť?

Rozhodnutie opustiť partnera vám už dlhší čas rezonuje v hlave, ale neviete, ako mu to povedať? Vyriešiť situáciu zvyčajne nebýva jednoduché a často krát si vyžaduje mnoho trápenia na jednej i druhej strane. Slovíčko „rozchod“ nikomu neznie príjemne! Ale ukončiť vzťah možno aj „férovo“...
 
Vinníkom je osud
Dôvodov na rozchod je veľa a sú individuálne, pretože každý z nás má odlišné priority a nároky. Ani jednému vzťahu však neprospievajú dlhodobo pretrvávajúce problémy. Vďaka nim sa partneri navzájom odcudzujú a vytvárajú si odstup, ktorý postupne vedie k ďalším nezhodám. Tie nás stoja priveľa energie a privádzajú k prvotnej myšlienke na rozchod. Signalizuje to len jediné. Túžbu po zmene v živote!

Nezvaľujte to na partnera
Zvaliť vinu na druhého je vždy najjednoduchšie! Ale na lásku ste boli predsa dvaja. To, že vám vzťah nevyšiel, neznamená, aby ste hodili všetko na partnera. Práve naopak. Miesto hľadania chýb na druhom, skúste prevziať zodpovednosť do vlastných rúk. Veď napokon, vy sa chcete rozísť. Určite máte opodstatnené dôvody, no každopádne bude lepšie, ak sformulujete vaše pocity do viet, ktoré vztiahnete na seba: „Niečo sa vo mne zlomilo, už ďalej takto nemôžem pokračovať...“

Za svoje skutky zodpovedáte vy
Veľmi dobre vieme, aké neľahké je povedať človeku, ktorého sme kedysi ľúbili, že od neho chceme odísť. Ale schovať hlavu pred problémami a čakať, ako sa situácia vyvinie, nie je ani náhodou vhodným riešením. Mnohí sa snažia dotlačiť práve partnera k tomu, aby prvý krok k rozchodu urobil on. Je to presne o tom, o čom sme už hovorili. O zbavení sa zodpovednosti! Ak sa teda chcete vydať svojou vlastnou cestou, mali by ste sa naučiť znášať aj dôsledky, ktoré vaše rozhodnutie prinesie a nie docieliť, aby ste vy vyzerali ako obeť, ktorú niekto pustil k vode.

Ujasnite si dôvody
Predtým, ako sa s partnerom tvárou v tvár porozprávate, usporiadajte si myšlienky a dôkladne si premyslite, čo mu poviete. Ak predstavy o spolužití v partnerstve nenaplnili vaše očakávania, a spoločnú budúcnosť si s dotyčnou osobou už neviete predstaviť, odpovedzte si najprv na konkrétne otázky. Čo vás vo vzťahu vyčerpáva a prečo chcete odísť? Podstatné je, aby ste partnerovi vedeli uviesť dôvody, ktoré vás k vášmu rozhodnutiu podnietili. Nech ste sa vo vzťahu cítili v poslednej dobe akokoľvek mizerne, zachovajte si svoju dôstojnosť a nevyťahujte zbytočne staré veci.

Férový rozchod
Hovorí sa, že rozumní ľudia by sa mali vedieť rozísť v dobrom a bez výčitiek. Realita však býva diametrálne odlišná. Pri rozchode sú v hre emócie. Ak ale chcete zostať s bývalým partnerom v kontakte, vyžaduje si to v prvom rade férový rozchod a vôľu obidvoch naďalej sa stretávať. Ale vo všeobecnosti nie je vhodné, aby ste sa po čerstvom rozchode príliš často vídali. Nechajte tomu voľný priebeh. Aj keď ste už spolu nedokázali žiť, musíte sa naučiť existovať jeden bez druhého!

Somarinky | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014